2010 m. gegužės 28 d., penktadienis

Geros įstaigos Lietuvoje

Lietuvoje yra kelios įstaigos ar struktūros, kurios susijusios tarpusavyje ypatingai įdomiais korupciniais ryšiais. Tačiau yra ir tokių, kurios dalinai nepriklausomos. Pastarųjų mažai. Labai įdomu tokius duomenis sužinot iš “nusikaltėlių”, gali būti, kad panašių į mane, su kuriomis tenka atsėdėt kameroje už tai, kad davei į snukį duris laužusiam antstoliui. Tada greitai susidėlioja visokie faktai ir supranti, kodėl įvykiai klostėsi būtent taip.

Daugmaž nepriklausoma yra policija – bet tik daugmaž. Jie stengiasi neturėti jokių reikalų su politinėmis grupuotėmis ir nevykdyti visokių politinių užsakymų. Todėl policija negauna finansavimo. Policininkai eina piketuoti basi, nes jiems net uždraudžia streikuoti ar piketuoti, apsivilkus uniformą. Žinoma, negauna finansavimo policija – džiaugiasi nusikaltėliai. O paprastai, policija norom nenorom tampa visokių įstaigų šeškėm. Juodus darbus tenka dirbti jiems, kaltais dėl visko irgi tampa policija.

Gal nepriklausoma yra STT. Irgi daugmaž. Kiek STT atranda nusikaltimų – jie sėkmingai marinuojami prokuratūroje, o kartais ir saugume. Nuo STT nukenčia tik smulkios žuvelės – tos, kurių gaunami kyšiai tėra kokie 5 ar 10 tūkstančių už kokį nors prasuktą reikaliuką. Ne veltui jau prieš 10 metų buvo bandoma STT panaikinti. Alitos privatizavimas, Vilniaus degtinės privatizavimas – ką tyrė STT, viskas buvo padėta į stalčių. Rubicon, dabar persivadinęs į ICOR, irgi gavo paramą iš prokuratūros. Nors STT surinko tiek duomenų, kad Rubicon vadus kartu su pora dešimčių politikų iki gyvenimo galo pasodint būtų galima.

Prokuratūra yra ne tokia jau baisi, kaip daug kas įsivaizduoja. Tai tiesiog labai smarkiai valdoma įstaiga. “Samanėlė” parodė, kaip spaudžiama – generalinis prokuroras prisidirba iki kaklo, bet nieko jam neatsitinka. O laikraštis “Lietuvos Rytas”, kurio mokestinę bylą tasai generalinis prokuroras nuslėpė į stalčių, gina prokuratūros garbę.

Baisiausia įstaiga yra VSD. Šitie veikėjai yra nebaudžiami ir nevaržomi. Jie daro ką tik nori – jiems į viską nusispjaut. Žinot, kaip jie gauna duomenis apie komentatorius iš visokių interneto puslapių, be jokių sankcijų. Arba kaip liepia rašyti tai, ką reikia? Labai paprastai. Ateina VSD berniukai pas direktorių į kokį nors DELFI ar Alfa. Ir sako: mums reikia tokių ir tokių duomenų, o taip pat straipsnio apie tą ir tą. Direktorius galvoja, kad šitie durnių volioja ir sako: o kur teismo sankcija? O VSD sako: ateisim su sankcija kratai – išsivešim visus serverius trims mėnesiams. Pažiūrėsim, kaip jums tai patiks. Tokių atvejų buvo. Omnitel vieną kartą nesutiko atiduoti duomenų apie pokalbius. Tai jie išsivežė serverius. Omnitel ryšys strigo. Buvo didelis skandalas, bet dabar Omnitel žino, kad su VSD reikia draugauti. Ir visi kiti žino.

FNTT ir VMI – puikios įstaigos. Dengia savus, sodina nepatikusius. Jei turit verslą, tai žinokit – arba jus uždusins, jei pastosite kažkam skersai kelią, arba jums padės, jei dirbsite su tais kas reikia. Bet šitos kontoros yra šeškės, sėdinčios VSD kišenėje. Bet galingos šeškės. Nepatarčiau atsistot skersai kelio. Apie mokesčius nekalbu, PSD yra visiems žinomas mokestis. Lupa devynias skūras ir juokiasi iš mūsų.

Ir paskutinė puikiausia kontora – tai Sveikatos apsauga. Pilna korupcijos, vaistų kainos užkeltos dvigubai vien dėl kyšių. Bet ir šita kontora turi dantis. Mano draugas kai jo mama nusipirko vaistų nuo vėžio už kelis tūkstančius litų, o paaiškėjo, kad tai arbata iš gysločio lapų, bandė per teismus išsimušt pinigus atgal iš šaraškino kontoros, kuri šitus šūdus stumdo. Pakliuvo į durnyną, nes pasiūlė jam suderinti neteisminiu keliu, pakvietė į susitikimą telefonu, jis atvažiavo – o ten jau laukė psichiatrai. Durnynai turi seną patirtį – ir su KGB draugavo, ir su VSD draugauja. Nepatikai, nėra už ką tave pasodinti – pagulėk ligoninėje. Ir išsityčios, ir netikės tavimi niekas. Visi sakys, kad esi psichas.

2 komentarai:

  1. Man reikia, kad būtų gera siuntų tarnyba Lietuvoje.. Ar žinote tokią?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paskutini karta naudojausi Venipak. Labai labai patiko: kaina, laikas, greitis, kokybė. Rekomenduoju.

    AtsakytiPanaikinti